Remmen en kabels controleren

  • Berichtcategorie:Onderhoud
  • Laatste wijziging in bericht:april 19, 2021
  • Leestijd:3 minuten leestijd

De remmen van je fiets zijn een zeer belangrijk onderdeel om te checken. Niet goed werkende remmen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Of je nu met velgremmen of met schijfremmen fietst bij beide moet je de remblokken controleren. Om de blokken te controleren bij een velgrem haal je even het wiel los om de blokjes goed te kunnen zien. Check de blokjes op de volgen punten:

  • Zit er nog genoeg rubber aan de blokjes?
  • Zijn ze gelijkmatig van vorm?
  • Zie je geen aluminium schilfertjes?

Is op een van deze drie vragen je antwoord nee dan zijn ze aan vervanging toe. Zijn je remblokken niet meer goed of twijfel je? Vervang ze dan. Zijn ze nog wel goed, maak ze dan meteen goed schoon met Brake Cleaner en schuur ze heel lichtjes op.

Schijfremmen schoonmaken met brake cleaner

Bij schijfremmen controleer je de remblokjes ook op slijtage. Haal het wiel even los en controleer of de blokjes die de schijf vast grijpen nog recht zitten en genoeg profiel hebben. Laat je de blokjes toch vervangen? Zorg dan dat ze goed ingeremd worden. Veel fietsenmaker hebben hier een SBR inrem machine voor in de werkplaats, maar je kan dit ook zelf.

Versnellingen en kabels werken in de meeste systemen met een kabel. Deze zijn ook slijtage gevoelig. Het kan zijn dat je merkt dat schakelen of remmen een stukje zwaarder gaat dan je gewend bent. Dan is waarschijnlijk de coating aan vervanging toe. Smeer dan je binnenkabels bijvoorbeeld met All Weather Spray

Zie je ergens roest aan de buitenkant van je kabels, dan kan je ze beter vervangen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties bijvoorbeeld een kabelbreuk tijdens een fietstocht!